TERMOIZOLARE- HIDROIZOLARE- FONOIZOLARE | Firma Constructii Civile si Comerciale Bucuresti si Judetul Ilfov

TERMOIZOLARE- HIDROIZOLARE- FONOIZOLARE

IZOLAREA PERETILOR EXTERIORI

Avantajele izolarii peretilor exteriori:

  • Economia de energie. Aproximativ 35 % din caldura unei camere se pierde prin peretii exteriori, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari pentru caldura. 
  • In cazul izolarii exterioare, daca se folosesc materiale de constructie de calitate, peretele nu va fi afectat de inghet, oricat de scazuta ar fi temperatura de afara. In al doilea rand, vara, cand chiar nu va doriti caldura in casa, un perete exterior bine izolat mentine o temperatura medie in apartament. 
  • Chiar si rezistenta constructiei de ansamblu va fi mai mare, pentru ca se reduc tensiunile cauzate de temperatura intre partile de constructie si cele de sustinere.  
  • Montarea unei bariere antivapori pe interiorul peretelui este necesara in urmatoarele situatii: la utilizarea materialelor de izolare pe baza de vata minerala, la izolarea interioara a unui perete de beton, la izolarea ulterioara a peretilor unui subsol si atunci cand exista un grad ridicat de umezeala in incaperi (in baie sau in bucatarie). 
  • Un caz aparte il constituie materialul izolator pe baza de spuma poliuretanica, deoarece incorporeaza atat calitatile unei bariere impotriva vaporilor cat si cele ale izolantilor, putandu-se utiliza fara probleme in orice situatie.

  • Daca pe pereti au aparut deja urme de umezeala sau mucegai intai trebuie neaparat tratat peretele cu solutii speciale, care se gasesc in comert. Dar ideal este sa consultati un specialist pentru a afla de fapt care este cauza aparitiei petelor respective, pentru ca altfel riscati sa va cheltuiti banii pe un produs care va da rezultate doar pe termen scurt, iar umezeala va reaparea. 
  • In cazul in care tavanele sunt facute din grinzi de lemn, studiati capetele grinzilor care nu sunt suficient protejate de umezeala care patrunde in camera. Formarea condensului poate duce la putrezirea lemnului. 


Cum se face izolarea exterioara?

  • Peretii se placheaza cu placi de polistiren expandat, disponibil in diferite grosimi (cu cat este mai gros cu atat mai bine), care se lipesc cu un adeziv special. 
  • Izolarea interioara cu polistiren expandat se face aproximativ la fel, dar pe langa avantajele legate de montarea relativ usoara si de faptul ca nu reduce mult din spatiul camerei, are si o serie de dezavantaje. In primul rand nu corecteaza inclinatiile peretilor iar suprafata rezultata nu este foarte rezistenta. In al doilea rand, caloriferele din camera trebuie mutate spre interior si prinse de perete cu dibluri foarte mari care sa treca prin izolatie si sa se prinda de beton.


Izolarea interioara cu rigips si vata minerala:

  • Pe o grila construita din profile speciale, rigidizata cu peretele in discutie, se montaza placile de rigips. Inainte de fixarea placilor, intre perete si grila de sustinere se fixeaza un strat de vata minerala. Lipsa acesteia duce la racirea peretilor, motiv pentru care in scurt timp apare igrasie pe rigips. Dupa fixarea placilor, peste imbinari se aplica o banda adeziva (previne aparitia crapaturilor), apoi acestea se finiseaza cu glet de rigips.  
  • Avantajele acestui sistem sunt: poate fi folosit si in cazul tavanului, se pot corecta imperfectiunile de verticalitate ale peretilor, tevile de la calorifer se pot masca in spatele peretelui, peretele este mai rezistent, chiar si doar in rigips se pot agata sarcini semnificative cu ajutorul diblurilor speciale. Bineinteles, exista si un dezavantaj: se pierde din spatiul camerei (cca 7-8 cm pentru fiecare perete izolat cu profil de 30 mm, vata minerala de 50 mm si placa de 12,5 mm).


Polistirenul expandat (EPS) si extrudat (XPS)

  • Cea mai usoara modalitate de a mentine confortul unei locuinte este izolarea termica. Fie ca va ganditi la cea interioara sau exterioara, a acoperisului sau pardoselii, printre cele mai utilizate materiale pe care le veti intalni de-a lungul cautarii dumneavoastra sunt polistirenul expandat (EPS) si extrudat (XPS).
  • Polistirenul expandat poate fi utilizat la constructiile noi si renovari, fiind disponibil sub forma de panouri cu grosimi de la 1 cm pana la 10 cm. Este utilizat in primul rand la exteriorul cladirii, dar si la acoperis, tavan si sistemele de incalzire in pardoseala. Pentru o izolare termica cu EPS la exterior este recomandata folosirea placilor cu grosimea de 80 mm, dar in nici un caz mai subtiri de 50 mm. Nu incercati sa “economisiti” prin reducerea grosimii placii de EPS pentru ca veti cheltui mai mult cand veti fi nevoiti sa faceti reparatii.
  • La ambele materiale densitatea influenteaza pierderile de caldura. Pentru termoizolarea fatadelor este recomandata utilizarea exclusiva a celui cu densitatea de 15 sau 20 kg/m3– calitate fatada. 
  • In functie de aplicatia dorita sunt disponibile numeroase tipuri cu densitati de: 20 sau 30 kg/m3 pentru pardoseli, terase sau sisteme de incalzire in pardoseala; 15 sau 20 kg/m3 – fatade; 12 sau 15 kg/m3– mansardari, pereti despartitori, intradosul planseelor. 
  • Una dintre proprietatile polistirenului expandat este de a incetini transferul vaporilor spre exterior. Tocmai de aceea este recomandat un panou perforat pentru a imbunatati ventilatia. 
  • Polistirenul nu imbunatateste rezistenta structurii, dar nici nu o „incarca“ deoarece are o greutate redusa. Presupunand ca achizitionam numai produse de buna calitate, EPS poate fi folosit la pardoseli si ziduri. Foarte multi constructori sunt de parere ca intre placa si zid sunt create conditii favorabile aparitiei mucegaiului. In ultima perioada, beneficiaza de tot mai mult succes un sistem constructiv bazat pe folosirea EPS-ului in rol dublu: cofraj si termoizolatie. Structura de rezistenta este asigurata de panouri din beton armat turnate in prefabricate din polistiren. Astfel sunt reduse costurile constructiei datorita montarii rapide.

  • In cazul izolarii pardoselilor supuse unui trafic intens, cea mai buna alegere este, fara indoiala, polistirenul extrudat, datorita duritatii si rezistentei mecanice cu mult mai bune decatcele ale EPS-ul. Totodata, XPS-ul are o reputatie solida pentru fiabilitatea si rezistenta superioara la efectele distructive ale naturii. Principalul considerent la compararea termoizolatiilor este capacitatea de a impiedica pierderile de caldura. Concret, vom lua in calcul fie rezistenta la transfer termic (R - mai eficienta cu cat este mai mare), fie coeficentul de transfer termic (CTT - trebuie sa fie cat mai mic). Insa CTT-ul poate varia in functie de caracateristicile de fabricare si conditiile de utilizare.
  • Un alt avantaj al XPS-ului este rezistenta superioara la transferul termic atunci cand scade temperatura, spre deosebire de situatiile cand aceasta variaza in limite normale. Rezistenta la umezeala este net superioara polistirenului expandat, calitate care il recomanda pentru mediile cu nivel ridicat de umiditate: fundatii, socluri si terase inversate. Fluctuatiile de temperatura (sub si peste 0°C) in prezenta umiditatii au consecinte serioase in cazul multor materiale pentru constructii. Chiar si asa, rezistenta XPS-ului la umezeala, combinata cu duritatea si elasticitatea, fac din el un produs rezistent la fenomenul de inghet/dezghet.
Notiunea de „a termoizola o casa” implica nu numai izolarea unui element, ci un complex de masuri. In acest context, cele doua tipuri de polistiren nu se exclud, ele fiind complementare.



 

Avantaje vata minerala bazaltica fata de polistiren



  • Vata minerala bazaltica este incombustibila, nu arde, nu propaga si nu intretine focul. Polistirenul poate fi ignifug(nu se aprinde pana la o anumita temperatura) dar nu poate fi niciodata incombustibil. In momentul cand se aprinde, propaga si intretine focul, arzand cu foarte multe noxe ; 
  • Vata asigura pe langa izolatia termica si o buna izolare fonica, proprietate pe care polistirenul nu o are. 
  • Datorita structurii fibroase cu interspatii de aer, vata minerala difuzeaza si elimina vaporii de apa, eliminand astfel riscul aparitiei condensului si implicit a mucegaiului. Pentru asigurarea unei difuzii excelente, este necesar ca lamelele sa fie montate pe profilul metallic de soclu perforat, care sa asigure ventilatia. De asemenea trebuie utilizate mortare silicatice si nu acrilice.
  • Vata minerala, datorita materialelor anorganice din care este fabricate, are o excelenta stabilitate dimensional, in timp dimensiunile (lungime, latime, grosime) ramanand neschimbate. Polistirenul este constituit din granule de stiren care prin expandare creeaza sa zicem niste bobite cu aer in interior.


Placarea subsolului

  • Podeaua unui subsol este realizata din ciment friguros si tare, adica este racoros. Unii proprietari cred ca a pune un covor direct peste ciment este bine, si in multe cazuri asa este. Insa daca doriti a aveti o podea uscata si calduroasa este bine sa va ganditi sa placati podeaua.
  • Cea mai sigura modalitate de a asigura o podea calduroasa este de a pune o foia sau o foaie si jumatate de polistiren chiar pe podeaua din ciment si apoi sa le acoperiti cu un placaj. Astfel va rezulta o podea calturoasa pe care puteti pune orice doriti. Ar putea fi o problema doar faptul ca se va ridica podeaua mai mult.
  • Ca alternativa, puteti pune cateva produse care sunt special concepute pentru subsoluri. Suprafata lor este impermeabila, nelasand nici o urma de umezeala sa treaca prin podea, insa permite aerului sau umezelii sa circule pe sub podea. Un mare avantaj al acestor sisteme este ca nu ridica cu foarte mult podeaua. Alt avantaj ar fi acela ca sunt puse intr-un singur pas, nu in doi pasi ca polistirenul si placajul.
  • Oricare dintre acestea doua vor oferi o baza foarte buna pentru orice fel de podea va veti hotara sa puneti la subsol. Carpete, parchet laminat sau chiar dusumele pot fi puse peste aceste sisteme de placare. In felul acesta nu veti mai avea nici o grija.